torstai 25. toukokuuta 2017

Oppiminen

Tutustu Ratsastuksenopettajan Valmennustaidot, Islay Auty 2014, Luku 3 (s. 35-52).
1. MIllainen on opettajan vastuu oppimisen tukijana?
2. Mitkä 4 kohtaa mittaa taitojen kehittymistä, onko sinulla omakohtaista muistikuvaa itselläsi?
3. Kerro Kolbin Malli, 4 kohtaa
4. Neuro- lingvistinen ohjelma, mihin sinä näistä kuulut, miksi?
5. Honeyn ja Mumfordin malli, mitä se kertoo sinusta?
 1. Positiivset kokemukset ja onnistumisien mahdollistaminen mm hevosvalinnan, olosuhteiden hallitsemisen ja sopivan tasoisten tehtävien perusteella.
2. Iselläni aloittaessani ratsastuksen melkein kaikkea; tiedostamatonta epäpätevyyttä ja pätevyyttä, sillä en tiennyt läheskään edes puolta ratsastuksesta, joten miten voisin tietää mitä tulisi tehdä. Olin kuitenkin rytmillisesti hyvin lahjakas aloittaessani muihin ryhmäläisiini verrattuna ja pääsin nopeammin alkuun kuin muut. Oli myös tietoista epäpätevyyttä ja pätevyyttä; Muutamien kertojen/kuukausien ratsastamisen jälkeen aloin tajuamaan mitä osaan ja missä minulla on kehitttävää, ja pikkuhiljaa käsitys siitä, kuinka haastava laji ratsastus on alkoi kasvaa, ja se käsitys laajenee edelleen. 
Nykyään on myös paljon kaikkea;  Tietoinen epäpätevyys lamaannuttaa usein, tietoinen pätevyys saa minut tekemään asioita jotka olen ymmärtänyt toimiviksi ratsastaessani, ja epätietoinen pätevyys saa minut ratsastamaan lähes ajattelematta mitä edes teen, puolipidätteet vain tulevat ilman sen kummempaa miettimistä. Myös tiedostamatonta epäpätevyyttä on, sillä yksikään ratsastaja ei ratsasta täydellisesti vaikka niin ajattelisikin. Toisaalta, onko täydellistä ratsastajaa, ratsastustyyliä saatika ratsastettavaa hevosta olemasskaan? Empä usko.
3.
Kohta 1 Kokemus: Vuorovaikutus tunnilla, rohkaisu, taidon ja tietisuuden kehittäminen ja selkeys
Kohta 2 Arviointi: Ratsastustilanteen kehittäminen, kannustaminen, ratsastajan mielipide suorituksesta ja sen kehittäminen, ratsastuksen hyvt ja huonot puolet, mitä tehdä? 
Kohta3 Palaute ja pohtiminen liittyen kohtaan 2. Mikä meni hyvin, mikä peileen? 
Kohta 4 Mitä tehdä ensikerralla ratsukon kehittämiseksi? Myös oppilaan mielipide huomioon!
4. Mielestäni olen vähän kaikkia. Eniten ehkä auditiivinen ja visuaalinen. Kuulemalla ja näkemällä ymmärrän teorian, mutta tietysti kokemus täyttää oppimisen kriteerit.
5. 
Uusi asia josta tidän vähän mutta tahtoisin kokeilla: 2 ja 4 teen itse ja yritän, kysyn apua paremmalta tarvittaessa



Kyran kouluratsastus

Puolipidäte: Kirjassaan Kyra kertoo mielestäni samalla tavalla kuin olemme opetelleet; pidäte, myötäys, eteenratsastus (liikkeen hetkellinen kokoaminen) ja pysäyttäessä pidäte, myötäys, ja eteen ratsastuksen sijaan ehdoton rentous jonka jälkeen eteenratsastus pysähdyksestä.
Asetus: Hevonen rungostaan täysin suora, vain niskastaan asettuneena, ensimmäisestä kaulanikamasta eli atlasnikamasta. Korvat samalla korkeudella. Ratsastaja näkee sisä sierain ja silmäkulman.
Taivutus: Periaatteessa samoilla avuilla kuin asetus, mutta hevonen on rungostaan taipunut.
Tahti ja Tempo ja Rytmi: Tahdista ja temposta ei varsinaisesti ole kirjassa omaa osiota (mistä olen hieman pettynyt...) mutta tiettyjä kirjan osioita lukiessa selviää Kyran näkökulma rytmiin, tempoon ja tahtiin. Tempo=m/min (askeleen pituus) Tahti=askelta/min (askelien määrä) Rytmi=askeleiden säännöllisyys. Kirjassa Kyra painottaa useaan otteeseen rytmin, tahdin ja temmon säilyttämisen tärkeyttä sekä puhuu niiden muuttamisesta esimerkiksi siirtymisien ja passagen ja piaffen (yms kokaminen ja lisääminen) yhteydessä.
Tasapaino: Lennokkuus ja tahti säilyttävä. Kyra käyttää kokoavaa ilmavaa liikettä (puolipidätteitä) hevosen tasapainottamiseen.
Joka kerta kun ratsastaa, miettii näitä käsitteitä ja niiden toteuttamista käytäntöön.
Lähteenä Kyran kirja on hyvä, tieto ei ole pinnallista vaan aiheisiin paneudutaan huolella, mutta hieman vaikealukuisesti. Krjan hakemisto voisi olla hieman selkeämpi, sekä kirjassa voisi olla ns tietoiskuja esim joka aiheesta, missä selitetään lyhyesti ja ytimekkäästi esim joku näistä käsitteistä, ja sitten pidemmällä kaavalla miten mihin ja milloin käytetään jne. Hakemistoon lisäksi rytmi, tempo, tahti, puolipidäte. Kaikista tietoiskut, varsinkin tsapainosta vaikea löytää tietoa. Selkeyttä ajatellen myös kokemattomampia ratsastajia!

keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Esittely

Tolkinkylän ratsastuskoulu on viihtyisä SRL:n hyväksymä ratsastuskoulu Vantaalla, melkeimpä keskellä kaupungin hälinää mutta silti suojaisassa ja rauhallisessa paikassa metsän ja peltojen keskellä.
TO-jaksoni aikana olen saanut tehdä monipuolisesti erilaisia töitä ja päässyt käsittelemään erilaisia hevosia sekä palvelemaan kaiken tyyppisiä asiakkaita. Tokinkylässä on todella mukavat hevoset, asiantunteva, joustava ja yhteistyökykyinen henkilökunta jonka kanssa on helppo tulla toimeen sekä todella miellyttävä työ- ja harrastusilmapiiri jossa olen viihtynyt erittäin hyvin. Puitteet tallilla ovat kivat, ja aivan loistavaa että Vantaan keskellä pääsee vielä maastoon ratsatamaan! Ratsastajille tarjotaan monipuolista harrastamista sekä heidän toiveensa ja tarpeensa otetaan jatkuvasti huomioon.
Syksyllä 2016 olin vielä sitä mieltä ettei hevosala ole minua varten ja jatkaisin valmistumiseni jälkeen harrastuspuolella, mutta työssäppijakso Tolkinkylässä on kääntänyt pääni että eihän se niin kamalaa olekkaan, ja aion jatkossakin työskennellä hevosten parissa mahdllisuuksien mukaan. 
Työssäoppimiseni aikana opin... lyömään irtokengät kiinni, irroittamaan kengän paremmin kuin ennen, tekemään erilaisia hauteita, ratsastamaan todella erilaisia hevosia (poneista isoihin hevosiin, vahvoista kevyisiin ja reippaista laiskoihin hevosiin), nyppimään hevosen harjan paremmin, harjaamaan/puhdistamaan hevosen paremmin, sovittamaan satuloita paremmin, pitämään tunteja paremmin ja kehittynyt turvallisuusasioiden huomioimisessa jne.



Perehdyttäminen työhön

TO-paikkani Tolkinkylän ratsastuskoulu oli minulle aivan uusi paikka kun aloitin työssäppimisen, ja niin myös kaikki hevoset olivat minulle vieraita. Ensimmäisenä päivänä ja ensimmäisinä viikkoina työ oli lähinnä tallirutiineihin ja hevosiin tutustumista yhdessä työssäppimisen ohjaajan kanssa. Minulle esiteltiin tallin aikataulu, sekä opettelin hevosia. Tutustuin tallin toimintatapoihin, jotta kästtelisin hevosia heidän rutiinien mukaan mikä lisää huomattavasti turvallisuutta.
Ratsastuskoulussa kaikkien turvallisuus on ensisijalla. Kaiken on oltava mahdollisimman turvllista, sillä kun hevoset ja lapset tai hieman kokemattomammat harrastajat yhdistetään ison ryhmän ja tiukan aikataulun kanssa, on kaaos valmis mikäli jokin asia ei ole mahdollisimman turvallinen. Esimerkiksi täysin epäsopiva hevonen ratsastajalla kahdeksan hengen ryhmtunnilla voi saada koko pakan hajoamaan ja muitakin hevosia villiintymään. Tallin henkilökunta pitää huolen, jotta hevosta käsittelevällä on riittävät taidot ja riittävästi kokeemusta kyseisen hevosen hoitamiseen ja liikuttamiseen itsenäisesti, tarpeen mukaan avustettuna. 
Tulevalla työuralla sovellan kaikkea mahdollista oppimaani kestävän kehityksen ja äärimmäisen turvallisuuden rajoissa työskentelyyni tehden työstä mukavaa, turvallista sekä mahdollisimman ergonomista.

perjantai 19. toukokuuta 2017

Hevosen ulkoasu

Suunnitelma: Harjan siistiminen saksilla (pystyharja), hännän tasoittaminen, jalkakarvojen siistiminen ja korvakarvojen leikkaaminen.

Toteutus:
Häntä ennen ja jälkeen. Muutaman sentin leikkaus ja tasoitus

Harja ja korvakarvat ennen leikkaamista.

 Korvat siistimisen jälkeen.

 Harja ennen (yläkuva) ja jälkeen (alakuva) siistimisen

 Jalkakarvat ennen ja jälkeen siistimisen

Siisti poni on onnellinen poni :)

torstai 11. toukokuuta 2017

Tuntisuunnitelma

 Tuntisuunnitelma

Nimi
 Tytti Huovila
Luokka
 Pk14Htuo
Opetuspaikka
 Tolkinkylän ratsastuskoulu, Vantaa 
To 18.5 Klo 16-17
Kesto (min)
 60min (video 30min)
Ryhmä

Ryhmän koko
6-8 ratsukkoa 
Ryhmän taso
 He C
 Ratsastajat
Aava
Oona
Laura
Siiri
Ella
Roosa
+mahdollisia korvaustuntilaisia
Tunnin aihe
 Siirtymiset ja ratsastusradan tiet
Tunnin tavoite
 Täsmälliset siirtymiset annetuissa pisteissä. Ratsastaminen annetussa askellajissa tietyn ratsastusradantien mukaisesti.
Aiheen teoria
 Siirtymiset tasolla HeC ovat vaihdoksia askellajista toiseen. Siirtyminen valmistellaan aina puolipidätteellä (liikkeen hetkellinen kokoaminen; pidäte, myötäys, eteenratsastus) jonka jälkeen pyydetään hevosta pohkeilla eteenpäin (pysähdys>käynti käynti>ravi ravi>laukka) sekä tarvittaessa voi käyttää ääniapuja, raippaa tai kannuksia. Siirtymiset voidaan tehdä myös askellajista hitaampaan (laukka>ravi ravi>käynti käynti>seis) jolloin siirtyminen valmistellaan taas puolipidätteellä. Hidastaminen tapahtuu ohjilla tehdyllä pidätteellä, sekä istunnalla vaikuttaen ja mahdollisesti myös ääniapuja käyttäen.

Ratsastusradan tiet ovat areenalla ratsastettuja määriteltyjä kuvioita. Yleisimmin radan koot ovat 20x40 tai 20x60. Ratsastusradan tiet ratsastetaan huolellisesti niin, että ennen esimerkiksi kääntöpisteestä toiseen ratsastamista reitti suunnitellaan tarkoin.
Tunnin kulku
 16:00
Ratsukot saapuvat maneesiin ja ratsastajat nousevat selkään. Ratsastajat säätävät jalustimet. Toimenpiteet tarvittaessa avustettuna. Teen varustetarkistuksen (tarkastan että suitset ovat oikein laitettu sekä katson varusteiden ja hevosen yleisen kunnon ja varmistan satulavyön sopivan kireyden) 
5-10MIN

Alkukäynnit pitkin ohjin. Tunnin aihe, mahdollista keskustelua. 5-10 minuuttia varustetarkistuksen ripeydestä riippuen.

16:15 
Käyntiä kuolaintuntumalla. Ratsastusradan jokaiseen kirjaimeen käynnistä seis ja sirtyminen käyntiin. 
*Hevoset avuille. 
*Istunnan ja apujen käytön ohjaamista
MAX 5MIN (Kuva1)

Alkuravit. Muutama kierros suoraa uraa pitkin kevyttä ravia. Istunnan tarkistus sekä hevoset hereille.
Kevyessä ravissa kaarto radan poikki R>S. Suunta vaihtuu (jokatoisella oikea jokatoisella vasen) etäisyyksien mukaan ja niiden säilyttämiseksi lyhyellä sivulla käyntiaskeleita tarvittaessa. 
*Kevennyksen vaihtaminen.
*Etäisyyksien säilyttäminen ratsastusradantiellä
n.5MIN (Kuva2)

Tehtävä 1 Kolmikaarinen kiemuraura. (esim C-H-R-E-L)
Kaviouraa seuraten harjoitusravissa. Pitkällä sivulla R siirtyminen käyntiin 3-6 askelta. 
Kaari 1 Harjoistusravissa. Puomien välissä siirtyminen käyntiin.
Kaari 2 Käynnissä. Puomien välissä siirtyminen harjoitusraviin.
Kaari 3 Harjoitusravissa.
Etäisyyksien mukaan siirtymisiä käyntiin uralla ratsastettaessa.
*Molempiin suuntiin
5-10MIN (kuva 3)

Välikäynnit n. Klo 16.30-16.35

Tehtävä 2
Kaviouraa seuraten harjoitusravissa. Pitkällä sivulla R siirtyminen käyntiin 3-6 askelta.
Kaari 1 Harjoitusravissa. Puomien välissä siirtyminen käyntiin.
Kaari 2 Käynnissä. Puomien välissä siirtyminen harjoituslaukkaan.
Kaari 3 Harjoituslaukkaa. Kaaren lopussa (C tai L kirjain suunnasta riippuen) siirtyminen harjoitusraviin.
Etäisyyksien mukaan siirtymisiä käyntiin uralla ratsastettaessa.
*Molempiin suuntiin
10-15MIN (kuva 3)

n. Klo 16.45 Loppuravit. Kevyessä ravissa molempiin suuntiin. Päätyihin ympyrät puomien välistä ratsastettuna (Kuva 4) 
n. 5MIN

Loppukäynnit vapaassa käynnissä n. 10 min

Liitteet (piirrokset, välineet, ohjaajan sijainti)

Kuva 1